Mogłoby się
wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta
teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu
„MasterChef Junior”. Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie
wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw
profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę
w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją
zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można
świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku,
ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy
przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one
zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie
smaków i zapachów!
Zacznijmy od
tego, że książka kulinarna, w której swoje przepisy zawarła Natalia Paździor,
jest ślicznie wydana. Każda strona jest kolorowa, a przepisy są oprawione
zdjęciami. Czcionka jest zupełnie taka sama, jak uczy się pisać w szkole
podstawowej. Dzięki temu można poznać, że książka ta jest głównie skierowana do
młodszych odbiorców, chociaż uważam, że osobom które dopiero zaczynają przygodę
z gotowaniem również przypadnie do gustu. Większość przepisów jest prosta, a
dania zachęcające, chociaż niektóre są wymysłem nie z tej ziemi.
Dzięki tej
pozycji możemy również poznać przeróżne przyprawy, zioła i makarony, które są
przedstawione na zdjęciach. Jest to ciekawy pomysł, zwłaszcza dla chcących się
nauczyć trochę więcej o gotowaniu. Na koniec znajdziemy po jednym przepisie od
finałowej czternastki Masterchefa Junior. Niektóre zdania w przepisach są źle
sformułowane bądź źle ujęte, ale ogólnie mówiąc, jest to ciekawa pozycja
zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
7/10
Czasami oglądałam ten program i zawsze się dziwiłam skąd te dzieci to wszystko wiedzą o gotowaniu :)
OdpowiedzUsuń